Monday, December 5, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Latest Posts

6 alpinistë vdiqën në katër vjet, kryesisht në malin Sharr

Shkup, 21 Nëntor – Aq sa ecja mund të jetë një përvojë mahnitëse, për fat të keq mund të jetë edhe një udhëtim i pakëndshëm që ndonjëherë përfundon me pasoja katastrofike.

Kështu ka ndodhur në fillim të këtij muaji, kur një shtetas i huaj ka humbur jetën pas rënies në afërsi të Titov Vrv, ndaj trupi i tij është nxjerrë me helikopter nga njësitet kompetente.

Në shumicën e aksioneve të shpëtimit alpinistik është përfshirë edhe Ministria e Punëve të Brendshme, e cila në periudhën nga viti 2018 deri në vitin 2022 ka intervenuar në 23 aksione për shpëtimin e 30 personave që ishin duke ecur në malet në Republikën e Maqedonisë.

Gjashtë persona, mes të cilëve tre shtetas të huaj, kanë mbetur të vrarë, ndërsa vdekjen e ka konfirmuar një person mjekësor. 11 persona, nga të cilët katër shtetas të huaj, janë konstatuar lëndime trupore, ndërsa 13 persona të tjerë, pesë shtetas të huaj, të cilët kanë humbur në terren dhe janë konstatuar nga shërbimet nuk janë konstatuar lëndime trupore.

Më së shumti raste janë regjistruar në vitin 2021 – shtatë, pastaj në 2018 dhe 2019, nga pesë raste; dhe tre raste secili gjatë vitit 2020 dhe në periudhën nga janari deri në tetor 2022. Gjithashtu, në raport me zonat, numri më i madh i rasteve është shënuar në zonën e Tetovës – dhjetë raste, pastaj në rajonin e Manastirit – pesë, Ohër – katër, Shkup – tre dhe një në zonën e Strumicës.

    “Ministria e Punëve të Brendshme në vazhdimësi ndërmerr dhe realizon aktivitete parandaluese për parandalimin dhe reduktimin e aksidenteve me alpinistët duke mbajtur takime, takime me qytetarë dhe anëtarë të shoqërive alpinistike, alpinistë-qytetarë të huaj, si dhe me organizatorë me karakter rekreativ dhe profesional në me qëllim parandalimin e dukurive të tilla dhe rritjen e sigurisë së alpinistëve”, shtojnë nga aty.

Alpinistët dhe shoqëritë malësore duhet të kenë kujdes të veçantë gjatë aktiviteteve alpinistike, monitorimit të motit dhe pajisjeve përkatëse, të cilat në të shumtën e rasteve janë dëshmuar si armiku më i madh i adhuruesve të natyrës.

Latest Posts

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.