Wednesday, November 29, 2023
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Latest Posts

A do të kompletohet përfundimisht përbërja e Gjykatës Kushtetuese?

Shkup, 9 nëntor – Profesoresha e Fakultetit Juridik, Jadranka Daboviq Anastasovska, sot ka marrë mbështetjen e anëtarëve të Komisionit Parlamentar për Zgjedhje dhe Emërime për anëtar të ri të Gjykatës Kushtetuese, me propozim të shumicës qeverisëse.

Deputetët e opozitës VMRO-DPMNE theksuan se profesoresha ka një CV mbresëlënëse me të cilën duhet të krenohet me gjithë punën e saj të kaluar, për përshtypjen që ka lënë në fushën e drejtësisë. Por nga ana tjetër ata pyetën se përse mazhoranca dhe kjo qeveri donte t’i nxiste zgjedhjet nga një derë e vogël për një kandidat me një CV të pasur që përshkruhet në 25 faqe. Ata akuzuan se qeveria nuk është konsultuar me ta si opozitë. Ata theksuan se qeveria po kërkon sistematikisht një zgjidhje për t’i mbushur institucionet me funksionarë partiakë, të cilët, siç thanë ata, do ta mbrojnë atë nga krimet dhe korrupsioni.

Sipas deputetëve të opozitës, qeveria zhvlerëson drejtësinë dhe për këtë kandidate, siç thanë ata, ka një vazhdimësi me përzgjedhjen e kandidatëve të mëparshëm, që është se ajo ka ende finesën e një sfondi politik, me të ka punuar më parë si këshilltar në Qytetin e Shkupit në periudhën 2005-2009 nga radhët e LSDM-së dhe anëtar i Bordit Drejtues të FSSH-së. Deputetët e VMRO-DPMNE-së theksuan se në vazhdimësi kërkojnë që kur të vendoset se cili kandidat do të jetë anëtar i Gjykatës Kushtetuese në këtë situatë, kandidatët për gjyqtarë kushtetues të jenë të pranishëm në këtë komision ku deputetët do të mund të dëgjojnë deklaratat e tyre, perspektivat dhe vizionet e tyre për atë që ata i konsiderojnë kyçe në reformat që duhet të zhvillohen në fushën e Gjykatës Kushtetuese dhe kompetencave.

Maqedonia dështon në zbatimin e reformave në lidhje me Bashkimin Evropian, duke përfshirë në fushat e grupit thelbësor, veçanërisht gjyqësorin, luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar, reformat në administratën publike, menaxhimin e financave publike, etj. Gjithashtu, në Raportin e KE-së janë konstatuar paligjshmëritë brutale të ndodhura gjatë shkarkimit të Kryetarit të Këshillit Gjyqësor, i cili konstatohet si shqetësim për ndërhyrje politike. Pikërisht kjo po ndodh sot gjatë përzgjedhjes së kandidatit për në Gjykatën Kushtetuese. Ndërhyrje klasike politike, theksoi Aleksandar Veljanovski, deputet i VMRO-DPMNE-së.

Deputetët e VMRO-DPMNE-së në seancën e sotme folën edhe për skandalin në Klinikën për Onkologji dhe ritheksuan se për këtë rast duhet të ketë përgjegjësi.

Propozimi për gjyqtar të ri kushtetues vjen për shkak të pozitës së lirë të gjyqtarit Jovan Josifovski, mandati i të cilit ka skaduar në janar të vitit 2022.

Latest Posts

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Don't Miss