Wednesday, February 21, 2024
spot_img

Latest Posts

Angellovska-Bezhoska: Ballkani Perëndimor ka një BPV më të ulët me 18% për shkak të pjesëmarrjes më të ulët të grave

Në një intervistë për “Bloomberg Adria”, guvernatori i Bankës Popullore, Anita Angellovska-Bezhoska, ka theksuar rëndësinë e përfshirjes së grave në shoqëri dhe ekonomi. Sipas saj, përfshirja e ulët e grave në fuqinë punëtore ka shkaktuar humbje të konsiderueshme për ekonominë në rajonin e Ballkanit Perëndimor. Studimet e Bankës Botërore tregojnë se kjo përfshirje e ulët ka shkaktuar humbje rreth 18% të Bruto Prodhimi Vendor (BPV) në këtë rajon.

Angellovska-Bezhoska theksoi se një qasje gjithëpërfshirëse për përmirësimin e pjesëmarrjes së grave në fuqinë punëtore është e domosdoshme për të arritur rritje ekonomike dhe përmirësim të standardeve të jetesës. Ajo nënvizoi hendekun e madh gjinor në aktivitetin e punës në rajon, duke krahasuar shkallën e aktivitetit të grave (rreth 45%) me atë të meshkujve
Gjithashtu, guvernatorja përmendi nevojën për përmirësimin e përfaqësimit të grave në strukturat drejtuese në shoqëri dhe sektorin e korporatave. Në vendin e saj, për shembull, pjesëmarrja e grave në strukturat drejtuese të shoqërive të listuara është vetëm rreth 23%, një numër që konsiderohet i ulët.

Për të adresuar këto sfida, Banka Popullore do të koordinojë një projekt në bashkëpunim me Bankën Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim, që synon të përfshijë më shumë gra në tregun financiar dhe në fushën e ndërmarrësisë. Qëllimi është të mundësohet një përfshirje më e madhe e grave në ekonomi, përmes politikave dhe iniciativave të përshtatura.

Angellovska-Bezhoska gjithashtu bëri të ditur se Banka Popullore është një shembull i mirë në përfshirjen e grave në strukturat drejtuese, duke u vlerësuar ndërkombëtarisht për përfaqësimin e lartë të grave në pozitat udhëheqëse. Kjo ka shërbyer si një stimul për të ndërmarrë veprime për të përmirësuar pjesëmarrjen e grave edhe më tej në ekonomi dhe shoqëri.

Latest Posts

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Don't Miss