Monday, February 6, 2023
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Latest Posts

Anketë e BEI: Bankat në Evropën Qendrore, Lindore dhe Juglindore presin rritje të kërkesës për kredi

Shkup, 23 dhjetor – Bankat në Evropën Qendrore, Lindore dhe Juglindore presin një rritje të kërkesës për kredi në gjashtë muajt e ardhshëm, sipas një ankete të kryer nga Banka Evropiane e Investimeve (BEI).

Në raportin e publikuar nga BEI thuhet se pritjet e bankave janë që kërkesa e përgjithshme për kredi do të rritet më tej gjatë gjashtë muajve të ardhshëm, megjithëse me një ritëm më të moderuar, me kërkesat për mjete qarkulluese të firmave për të mbuluar nevojat për likuiditet si shtytësi kryesor. Segmentet e investimeve fikse dhe të shitjes me pakicë, përfshirë kredinë konsumatore dhe strehimin, pritet të bien.

Kushtet për ofertën e kredive, sipas pritshmërive të bankave, do të përkeqësohen ndjeshëm.

“Standardet e kredisë janë shtrënguar, veçanërisht në tregun e hipotekave, veçanërisht për shkak të efekteve të luftës në Ukrainë, inflacionit më të lartë dhe normave të interesit dhe një ngadalësimi të përgjithshëm të ekonomive. Prandaj, kërkesa e fuqishme për kredi do të përballet me kushte më të shtrënguara oferte. Pavarësisht parashikimeve, cilësia e kredisë ka evoluar pozitivisht gjatë gjashtë muajve të fundit. Megjithatë, duke pasur parasysh perspektivën e pafavorshme ekonomike, bankat presin një rritje të kredive me probleme sërish në gjashtë muajt e ardhshëm”, thonë nga BEI.

Nga atje, ata theksojnë se grupet bankare ndërkufitare shfaqin synime pozitive ndaj punëve të tyre në rajon, ku më shumë se gjysma synojnë të ruajnë nivelin aktual të punëve, ndërsa pothuajse një e treta synojnë të zgjerohen në mënyrë selektive. Megjithatë, 10 për qind e grupeve bankare synojnë të ulin në mënyrë selektive aktivitetin e tyre në rajon.

“Pavarësisht pasigurisë dhe rreziqeve në rritje, shumica e grupeve bankare ndërkombëtare mbeten të sigurta në potencialin e rajonit”, thuhet në raportin e BEI-së.

Anketa zbatohet në çdo gjashtë muaj, duke anketuar rreth 15 grupe bankare ndërkombëtare dhe 85 filiale lokale ose banka të pavarura lokale në Evropën Qendrore, Lindore dhe Juglindore.

Latest Posts

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Don't Miss