Monday, September 26, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Latest Posts

Bomgartner: Memorandumi për bashkëpunim me AGJPP-në kontribuon për gjyqësi të pavarur

Shkup, 22 shtator – Memorandumi për bashkëpunim me Akademinë për gjykatës dhe prokurorë publikë do të thotë se Franca shpreh vullnet për ta mbështetur Akademinë dhe ai bashkëpunim shkon në favor të afirmimit të shtetit ligjor, por gjithashtu për arritjen e gjyqësisë së pavarur, me çka në atë mënyrë Franca në mënyrë esenciale kontribuon në zbatimin e qëllimit që e ka Akademia, deklaroi sot ambasadori francez në vend, Siril Bomgartner, në nënshkrimin e Memorandumit për bashkëpunim me Akademinë për gjykatës dhe prokurorë publikë.

“Bashkëpunimi midis Akademisë dhe Ambasadës realizohet përmes dy formave – nga njëra anë, bashkëpunimi është në fushën e përvetësimit të aftësive gjuhësore, gjegjësisht njohjes së gjuhës frënge për dëgjuesit e Akademisë, por edhe një pjesë nga trajnimi i vazhdueshëm i gjykatësve dhe prokurorëve, sepse gjuha frënge është gjuhë e të drejtës”, tha Bomgartner.

Pjesa e dytë e fushës së bashkëpunimit, shtoi ambasadori, është shumë më thelbësore, në tema të ndryshme nga fusha e së drejtës civile dhe penale, me përfshirjen e disa temave që tani janë duke u studiuar, përkatësisht ekocidi, gjegjësisht veprat penale kundër mjedisit jetësor.

“Gjendemi në një kontekst sepse vendi e filloi fazën e hapjes së negociatave për anëtarësim në BE dhe meqenëse ekziston ky kuadër i ri, do të them se bashkëpunimi mes nesh dhe institucionit tuaj është edhe më thelbësor, sepse temat që institucioni juaj marrëveshjet do të gjenden në qendër të negociatave me Unionin”, tha ambasadori francez.

Bomgartner theksoi se ky Memorandum do të jetë një gur themeli shtesë i rrugës së përbashkët drejt BE-së, rrugë që sipas tij do të jetë e vështirë, por që do ta kapërcejmë.

Drejtoresha e Akademisë për gjyqtarë dhe prokurorë publikë, Natasha Gaber Damjanovska, nga ana e saj tha se memorandumi është vazhdimësi e një bashkëpunimi që vazhdon që nga viti 2007.

Drejtoresha e Akademisë vlerësoi se cilësia e bashkëpunimit me Ambasadën është shkëmbimi i personelit dhe monitorimi i punës së profesionistëve tanë.

Nënshkrimi i Memorandumit synon të forcojë kompetencat e gjuhës frënge të studentëve të programit të trajnimit fillestar të Akademisë, në drejtim të konsolidimit të pozicionit të saj në komunitetin ndërkombëtar frankofon, për të mundësuar qasjen dhe përdorimin e informacionit zyrtar në frëngjisht. në fushën e veprimtarisë së tyre.

Si pjesë e obligimeve të cilat dalin nga ky memorandum, është edhe promovimi dhe përhapja e gjuhës frënge në mesin e palëve të interesuara të gjyqësorit maqedonas përmes krijimit të aktiviteteve të përbashkëta promovuese.

Latest Posts

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.