Thursday, May 26, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Latest Posts

DASH: Bullgaria ka shkelur të drejtën e lirisë së shoqërimit të maqedonasve në këtë shtet

Shkup, 14 prill – Departamenti Amerikan i Shtetit në Raportin për të drejtat e njeriut për vitin 2022 në pjesën për Bullgarinë, thekson se autoritetet e atjeshme vazhdojnë të shkelin të drejtë ne lirisë që shoqërimit të grupeve të maqedonasve etnik në këtë shtet.

“Autoritetet vazhdojnë t’ua mohojnë të drejtën e lirisë së shoqërimit grupeve aktiviste etnike maqedonase si Organizata e Bashkuar Maqedonase – Ilinden, Shoqata e maqedonasve të përndjekur – viktima të terrorit komunist, Shoqata për mbrojtjen e të drejtave civile individuale dhe Klubi maqedonas për toleranca etnike në Bullgari, pavarësisht 14 vendimeve të mëparshme nga Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut që mohimi e shkel lirinë e organizimit të grupeve”, sipas Departamentit Amerikan të Shtetit në pjesën e Raportit mbi lirinë e shoqërimit.

Në një shembull më 31 maj, raporti thotë, “Gjykata e Apelit të Sofjes e konfirmoi vendimin e nëntorit të vitit 2020 të Agjencisë së Regjistrimit me të cilën refuzohet regjistrimi i Shoqatës së maqedonasve të përndjekur – viktima të terrorit komunist, me arsyetimin se grupi do të kryente agjendë politike që rrezikon unitetin dhe sigurinë e kombit dhe do të shkelte të drejtat e pjesës tjetër të popullsisë në vend që nuk identifikohet si maqedonas”.

Më tej, Raporti në pjesën për Bullgarinë thekson se vendi ka çështje të rëndësishme të të drejtave të njeriut, probleme serioze me pavarësinë e gjyqësorit, korrupsionin, jotolerancën dhe kufizimet e shprehjes së lirë, duke përfshirë kërcënimet për dhunë ndaj gazetarëve dhe presionin e korporatave dhe politik mbi mediat në vend.

Në dokument thuhet se mediat e pavarura u sulmuan hapur nga politikanët e të gjitha niveleve dhe ishin nën presion administrativ dhe gjyqësor. Citohet edhe deklarata e majtit të vitit 2021 nga ish-drejtori i përgjithshëm i Radios Kombëtare Bullgare, Andon Baltakov, të thoshte se ligji në vend favorizon ndërhyrjen politike në menaxhimin me media përmes financimit të kontrolluar./Zhurnal.mk

Latest Posts

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.