Wednesday, June 29, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Latest Posts

Dita e Liqenit të Ohrit, prezantohen materiale arkeologjike të Vërbnikut

Ohër, 21 Qershor – Me rastin e Ditës së Liqenit të Ohrit, sot në Strugë janë prezantuar rezultatet e gërmimeve arkeologjike në lokacionin Vërbnik. Para publikut u prezantuan disa nga materiali i pasur arkeologjik, qeramika, objekte të ndryshme bronzi dhe stoli. Deri më tani, është eksploruar vetëm një e dhjeta e zonës nënujore, e cila është atraktive dhe duhet të jetë e disponueshme për publikun.

“Është e hapur mundësia për hapjen e një ekspozite për t’i paraqitur publikut të gjerë nga njëra anë dhe nga ana tjetër se është një pjesë e paraqitshme dhe atraktive në çdo kuptim të fjalës.”, tha  arkeologja Valentina Todoroska.

Një ekip ndërkombëtar arkeologësh, të cilët kanë punuar në vendin e Vrbnikut për dy vjet nën udhëheqjen e Universitetit të Bernit, janë të emocionuar, thonë se ky vendbanim fsheh një trashëgimi arkeologjike shumë të vlefshme.

“Synimi kryesor nga pikëpamja arkeologjike është për të përcaktuar periudhën kohore, që nga kur daton vendbanimi më i vjetër i grumbullit në liqenin e Ohrit, të shihet kush është më i riu dhe më i vjetri, dhe mund të themi se gjetjet më të vjetra të zbuluara deri më tani datojnë në vitin 500 p.e.s. dhe më i riu nga viti 800 ose 700 para Krishtit.”, tha Albert Hafner, profesor në universitetin e Bernit.

Muzeu i Arkeologjisë në Shkup planifikon të krijojë një departament të veçantë për arkeologjinë nënujore.

“Më vjen shumë mirë që kemi marrë përsipër menaxhimin dhe përgjegjësinë për këtë vend nënujor. E rëndësishme është që këtë vit në kuadër të gërmimeve arkeologjike po kryhen gërmime ndërdisiplinore.”, tha Slavica Babanova, drejtoresh e Muzeut Arkeologjik.

Me rastin e Ditës së Liqenit, Klubi i Lundrimit “Struga” organizoi ture falas në lokalitetin Vrbnik për vizitorët të cilit ishin kuriozë të shihnin vendin ku kryhen kërkimet.

Latest Posts

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.