Wednesday, September 27, 2023
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Latest Posts

Këshilli Gjyqësor hesht për vizitën e misionit vlerësues

Shkup, 31 korrik – Gjyqësori nuk ishte e vetmja adresë ku ekipi i kroatit kërkonte përgjigje për punën e këshillit. Sipas informacioneve të Sitel-it, misioni vlerësues i BE-së është takuar me kryetarin e Gjykatës Supreme, ndërsa në fund të vizitës dyditore përfaqësuesit evropianë kanë biseduar edhe me organizatat joqeveritare që monitorojnë punën e Këshillit Gjyqësor. Kroati nuk zbuloi se çfarë do të hetojë dhe as këshilli nuk iu përgjigj pyetjes. Sipas ekspertëve, ky lloj misioni nuk është i rrallë për vendin dhe raportet nxjerrin në pah dobësitë e institucioneve. Disa prej tyre tashmë janë të njohura për të.

“Tashmë janë vërejtur dobësi. Mbrojtja nga ndikimet politike nuk ishte plotësisht e suksesshme, funksionimi i buxhetit të pavarur të gjyqësorit nuk ishte i suksesshëm, puna e gjyqtarëve, e cila deri më tani bazohej vetëm në baza represive”, thotë Vlado Kambovski, akademik.

Sipas Kambovskit, është e nevojshme të forcohen kriteret për përbërjen e Këshillit. Ai thotë se në selinë e partisë nuk kërkohet një avokat i njohur.

“Edhe pa kriter e dimë se cilët janë juristët e lartë, nga cilat rrethe vijnë. Ata sigurisht që nuk vijnë nga ndonjë seli partie, por vijnë nga radhët e profesorëve të shquar, avokatëve, ish-gjyqtarëve që pas tyre kanë përvojë shumëvjeçare të pastër”, sqaron Kambovski.

Vizita nga ekipi special i BE-së erdhi vetëm një ditë pasi një anëtar i sapozgjedhur i këshillit gjyqësor dha dorëheqjen në mënyrë që djali i tij të zgjidhej gjyqtar. Tani, këshilli i ri zgjedhor do të kërkojë një drejtues të Gjykatës së Lartë për të mbushur vendin vakant.

Latest Posts

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Don't Miss