Tuesday, January 31, 2023
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Latest Posts

Kuçuk: Maqedonia nuk ka rrugë tjetër veç të jetë pjesë e Bashkimit Europian

Shkup, 21 Dhjetor – Maqedonia nuk ka rrugë tjetër veç të jetë pjesë e Bashkimit Evropian. Maqedonia nuk ka rrugë tjetër përveç fqinjësisë së mirë. Edhe Bullgaria edhe Maqedonia edhe Greqia e Rumania janë shumë të vogla për të pasur rolin e tyre në gjeopolitikën e madhe. Vetëm duke u bashkuar në aleanca, duke kërkuar miqësi dhe fqinjësi të mirë dhe duke zgjeruar kontaktet tona në ekonomi, në politikë, në arsim, në kulturë mund të arrijmë arritje të mëdha, tha eurodeputeti bullgar dhe raportuesi për vendin tonë në Parlamentin Evropian, Ilhan Kyuchuk, në lidhje me rezultatet e fundit të sondazhit të IRI-së për qëndrimin e maqedonasve ndaj BE-së dhe përfshirjen e bullgarëve në Kushtetutë.

Ai shtoi se respektojnë qëndrimet e qytetarëve të Maqedonisë nëse gjykojnë se kjo është situata aktuale politike, por theksoi se politikanët luajnë një rol të rëndësishëm në mënyrën se si mendon një shoqëri.

– Nëse rruga e Maqedonisë është në BE dhe ne të gjithë punojmë dhe përpiqemi për të, atëherë mendoj se forcat pro-evropiane duhet të marrin më shumë guxim dhe të vazhdojnë me reformat në rrugën drejt BE-së. Dhe për këtë apeli im për politikanët në Maqedoni është që të debatojnë për ekonominë, për shëndetësinë, për pensionet, për pagat, por kur bëhet fjalë për prioritetet e vendit – NATO dhe BE, atëherë për mua ato janë gjëra të padiskutueshme, nënvizoi Kyucuk.

Në pyetjen e një gazetari se qytetarët maqedonas janë ankuar në Kuvendin e Bullgarisë për shkeljen e të drejtave të lirisë së shprehjes, dhe në të njëjtën kohë klubet kulturore bullgare në vend nuk e respektojnë vendimin e Kuvendit të Maqedonisë për ndryshimin e emrave, Kyuchuk.

– Besoj se rruga për të ecur përpara është fqinjësia e mirë dhe miqësia, me respekt për diversitetin dhe kërkimin e rrugës për të kapërcyer të gjitha pengesat që na kanë hasur në të kaluarën. Shtigjet e reja, mundësitë e reja mund të kërkohen vetëm me shumë dëshirë. Nëse një person dëshiron të shohë të keqen, atëherë ai do ta shohë atë. Nëse ai dëshiron të shohë të mirën, ai do ta shohë atë. Më duhet t’ju them se ka shumë iniciativa mes universiteteve bullgare dhe maqedonase, mes shkollave, të gjitha kanë vizituar Brukselin. Unë do të ndërtoj besimin e ndërsjellë mes dy shoqërive. Problemi i madh është se shoqëria bullgare dhe maqedonase nuk njihen mirë. Kur ka injorancë, atëherë nuk mund të flasim për respekt të ndërsjellë, u përgjigj Kyuchuk.

Në pyetjen shtesë se a mund të kapërcehen problemet me klubet bullgare, ai u përgjigj se në Ballkan ka më shumë histori sesa mund të mbajmë ne.

– Nëse dikush lexon historinë, një tjetër duhet të lexojë të ardhmen. Ne jetojmë sot dhe jemi politikanë aktualë, bullgarë, maqedonas, evropianë. Ne kemi përgjegjësinë për t’i transferuar dy vendet në BE, tha eurodeputeti bullgar dhe raportuesi për vendin tonë në Parlamentin Evropian, Ilhan Kuçuk.

Latest Posts

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Don't Miss