Sunday, August 14, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Latest Posts

LD kërkon konsensus më të gjerë lidhur me propozimin francez

Shkup, 12 korrik – Qëndrimi i Lidhjes Demokratike është se duhet të sigurohet një konsensus më i gjerë në lidhje me konkluzionet e propozuara për propozimin francez nga të gjitha partitë në Kuvend, si nga pushteti ashtu edhe nga opozita. deklaroi sot në konferencë për shtyp kryetari i partisë, Pavle Trajanov.

Siç tha Trajanov, nëse “nuk krijohet unitet rreth kësaj kornize negociuese”, atëherë LD nuk do ta mbështesë atë.

Ai kujtoi se është formuar një grup punues parlamentar i cili duhet të përgatisë konkluzione të pranueshme për Parlamentin në tërësi ose së paku për disa parti politike, i përbërë nga përfaqësues të partive më të mëdha – VMRO-DPMNE, LSDM, Aleanca për Shqiptarët dhe BDI.

“Qëndrimi i Lidhjes Demokratike për këtë çështje strategjike është se duhet të sigurohet një konsensus më i gjerë. Në atë drejtim, Kuvendi duhet të nxjerrë konkluzione të pranueshme për shumicën e deputetëve, përkatësisht për të gjitha partitë e rëndësishme politike të përfaqësuara në Kuvend, përfshirë edhe opozitën, tha Trajanov.

Në projekt-konkluzionet e LD-së, ndër të tjera, thuhet se duhet pasur parasysh interesat tona kombëtare, pra në të gjitha këto procese të mos rrezikohet identiteti ynë kombëtar.

Nga korniza e negociatave, siç thuhet në projekt-konkluzionet e LD-së, të hiqen çështjet dypalëshe të imponuara nga Bullgaria dhe në këtë drejtim në pikën 5, në paragrafin e fundit, të fshihen fjalët: “si dhe shqyrtimet vjetore dhe masat për zbatimin efektiv të tij, sipas nenit 12”.

“Në këtë mënyrë, protokollet e nënshkruara nga Maqedonia e Veriut dhe Bullgaria do të jenë të detyrueshme për të dyja vendet, pa përfshirë BE-në në tërësi. Gjithashtu, në konferencën e parë ndërqeveritare duhet të miratohet korniza negociuese, e cila do të fillojë negociatat për anëtarësim, procesi i shqyrtimit dhe më pas hapja e kapitujve, pa një konferencë shtesë ndërqeveritare, tha Trajanov.

Gjithashtu kërkohet nga Këshilli i Bashkimit Evropian që të përcaktojë detyrimin e Sofjes për zbatimin e vendimeve të Gjykatës Ndërkombëtare për të Drejtat e Njeriut në Strasburg, lidhur me të drejtat e maqedonasve në Bullgari.

“Këto përfundime të propozuara janë bazë për bisedë, nëse ka vullnet politik. Asnjë nga partitë më të mëdha nuk ka deklaruar se i pranon ato, shtoi Trajanov.

Latest Posts

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.