Monday, February 6, 2023
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Latest Posts

Lula i kthehet presidencës në mandatin e tretë historik

Veterani i majtë, Luiz Inacio Lula da Silva bëri betimin të dielën si presidenti i parë i Brazilit, i zgjedhur në mënyrë demokratike me tre mandate të fituara.

Lula udhëhoqi Brazilin nga viti 2003 deri në vitin 2010, në një kohë kur qeveria e tij përfitoi nga bumi i lëndëve të para dhe ishte në gjendje të nxirrte miliona njerëz nga varfëria përmes programeve të mëdha sociale.

Megjithatë, pati edhe një përhapje të korrupsionit, dhe Lula u dënua gjithashtu me disa vite burg për korrupsion dhe pastrim parash, megjithëse dënimi më vonë u anulua.

Ai mundi Bolsonaro në balotazhin e zgjedhjeve në tetor.

Gjatë mandatit të Bolsonaro në detyrë, marrëdhëniet me vendet e tjera ishin të tensionuara, pasi shpyllëzimi i pyjeve tropikale u rrit pa kontroll dhe qeveria u akuzua për shpërfillje të të drejtave të njeriut.

Fuqitë botërore e shohin Brazilin nën drejtimin e Lula si një partner potencial strategjik politik dhe ekonomik. Burimet e mëdha natyrore dhe ekonomia e madhe bujqësore e Brazilit e bëjnë atë një fuqi të madhe në Amerikën Latine.

Lula ka njoftuar planet për të forcuar mbrojtjen e mjedisit dhe klimës, plus masat për të luftuar urinë mes ngadalësimit të rritjes ekonomike në vend dhe inflacionit të lartë.

Por 77-vjeçari do të përballet me sfida të mëdha për të zbatuar axhendën e tij gjithëpërfshirëse, siç është politika e polarizuar e Brazilit. Aleatët e Bolsonaro kontrollojnë të dy dhomat e Kongresit.

Latest Posts

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Don't Miss