Monday, September 26, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Latest Posts

Mariçiq: Negociatat tona me BE-në mund të zgjatin më shkurt se me Serbinë e Malin e Zi

Shkup, 21 shtator – – Maqedonia e Veriut qëndron mirë, ndërsa në disa pjesë edhe më mirë se shtetet të cilat negociojnë me Bashkimin Evropian, që do të na ndihmojë të kemi standarde më pak ose pak të vështira kur do të përfundojë skriningu dhe se kjo do të duhet të jetë shans ose pozicion i mirë fillestar që negociatat të zgjasin më shkurtë se ato të Serbisë dhe të Malit të Zi tani, deklaroi zëvendëskryeministri i obliguar për çështje evropiane, Bojan Mariçiq.

“Negociatat zyrtarisht kanë filluar më 19 korrik, skriningu është një fazë e detyrueshme e negociatave, kjo nuk është diçka e re, e menduar vetëm për ne, por ka ekzistuar edhe për Serbinë dhe Malin e Zi, edhe për Kroacinë dhe për të gjitha vendet e tjera. Nuk e kemi nisur nga e para, këta dy muaj, shtator dhe tetor, na paraqitet ajo pjesë e rregullores dhe standardeve që janë miratuar të reja nga viti 2019 e në vazhdim. Ajo që u miratua pas krizës së Kovid-it dhe më besoni ka shumë rregullore të reja për shkak të Kovid-it dhe përshtatjes me kushtet e sotme. Pra, na është pranuar ajo që kemi dëgjuar në 2018 dhe 2019, dhe tani vazhdojmë në një version të shkurtuar të shqyrtimit shpjegues dhe menjëherë fillojmë me dypalëshin nga nëntori dhe është një lloj përshpejtimi”, tha Mariçiq për emisionin e sotme në TV24, “Studio 10”.

Mariçiq, i cili njëherit është edhe kryenegociator me Unionin, sqaroi se nga nëntori fillon pjesa më serioze që ka më shumë peshë për ne, që është skriningu dypalësh, ku do të duhet të jetë struktura që po prezantohet tani para ekipeve maqedonase. të paraqitura nga ne, sipas këndvështrimit tonë, sa jemi të lidhur dhe ku kemi ende nevojë për rreshtim dhe për sa kohë jemi gati të rreshtohemi për t’u bërë anëtare e BE-së.

“Presim në këto 14 muaj gjatë skriningut t’i theksojmë të gjitha vlerat tona, të arriturat dhe sukseset tona, por edhe të gjitha dobësitë tona dhe në çfarë afati kohor duhet t’i tejkalojmë ato”, deklaroi Mariçiq.

Ai shtoi se pas skriningut, BE-ja bën raporte në bazë të asaj që kemi paraqitur dhe në bazë të asaj që na kanë paraqitur, dhe në ato raporte krijohen standarde, standarde krijohen për çdo kapitull, për çdo grup – të cilat ne duhet t’i përmbushim për të. bëhet anëtare e BE-së.

Në pyetjen për ndryshimet kushtetuese dhe vazhdimin e procesit eurointegruese të vendit, Mariçiq u përgjigj se që nga dita e parë opozita ka zgjatur dorën për t’u përfshirë në procesin e negociatave, duke shprehur besimin se në VMRO-DPMNE ka deputetë dhe politikanë. që e kuptojnë peshën e këtij procesi, që e kuptojnë se ky proces është i papërsëritshëm dhe se nuk duhet të ndalemi pas pranimit të propozimit francez, pra pasi kemi marrë detyrimin për të përfshirë bullgarët, kroatët dhe malazezët në Kushtetutë.

“Unë ja edhe publikisht u bëj thirrje Aleksandar Nikolloskit, si kryetar i Këshillit kombëtar për Eurointegrime, organ i rëndësishëm në të gjithë procesin, të ulet dhe të diskutojë se si do të luajë rol ky organ, pra edhe opozita në këtë proces. Me faktin se gjatë skriningut do të duhet të përcaktojmë qëndrimet negociuese, do të thotë se duhet të angazhohemi se sa kohë mund të pranojmë dhe përmbushim disa gjëra, rol në këtë ka edhe Kuvendi, prandaj është e rëndësishme që opozita. të përfshihet gjithashtu”, theksoi Mariçiq.

Kryenegociatori Mariçiq në vazhdim sqaroi çështjet bilaterale do të duhet t’i zgjidhim në mënyrë bilaterale dhe se për këtë arsye ekziston një komision historik, ka forma të tjera të bashkëpunimit dhe ato çështje që janë në Protokoll, Maqedonia e Veriut do t’i zgjidhë në mënyrë bilaterale me Bullgarinë.

Kryenegociatori me BE-në mendon se konsensusi për anëtarësimin tonë në BE duhet të rinovohet dhe se nuk do të ishte e drejtë që qytetarët të bllokohemi dhe as shteti sepse gjithsesi kemi pritur mjaftueshëm, mjaftueshëm jemi bllokuar dhe kemi pasur pengesa deri tani.

“Ne kemi luftuar si Qeveri për të realizuar dy qëllime të rëndësishme. Njëra është që ta realizojmë qëllimin tonë të jashtëm politik të anëtarësimit në BE, që të mos mbetet vetëm në letër dhe vetëm në teori. E dyta është të mbrojmë identitetin tonë si maqedonas që flasin gjuhën maqedonase. Unë mendoj se është e mundur. Se ne mund të hyjmë në BE në kohën e duhur si maqedonas që flasin gjuhën maqedonase. Nëse e kuptojmë këtë dhe punojmë për këtë kauzë edhe si parti politike dhe si individë dhe si aktorë mediatik dhe socialë, mund t’i arrijmë të gjitha këto. Kjo është detyrë e gjithë shoqërisë”, porositi Mariçiq.

Mariçiq paralajmëroi se dy ditët e ardhshme do të jenë skrining takimet për kapitullin 24 – Drejtësi, liri dhe siguri, ndërsa javën e ardhshme do të vazhdojnë me kapitullin shumë të rëndësishëm 23 – Drejtësia dhe të drejtat themelore.

Latest Posts

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.