Wednesday, September 27, 2023
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Latest Posts

Në Gjykatën Penale nga marrja në pyetje e ekspertit për Llaskarcën, gjykimi vazhdon më 19 shtator

Shkup, 14 shtator – Në Gjykatën Themelore Penale të Shkupit sot është marrë në pyetje eksperti Lupço Postolov, pjesë e ekipit që ka përgatitur aktekspertizën e komunikacionit për aksidentin e autobusit në afërsi të Llaskarcës, ku 16 persona humbën jetën dhe rreth 30 u lënduan.

Postolov është marrë në pyetje nga avokati Lupço Micevski, mbrojtësi i të akuzuarit të gjashtë – shoferi i autobusit, lidhur me korrektësinë e autobusit dhe deklaratat nga kontrollet teknike si dhe dokumentet dhe provat nga rasti. I pyetur se kur janë riparuar për herë të fundit frenat në autobus, eksperti është përgjigjur se nuk ka bazë ligjore për të mbajtur shënime se çfarë është riparuar.

I pyetur nëse ka hasur në ndonjë provë në shkresat e lëndës se në momentin kritik është aktivizuar ndonjë sinjal zanor në autobus për t’i sinjalizuar shoferit se ka pasur një defekt, ai tha jo. I pyetur nëse është e mundur që ky autobus, me sistemin e duhur të drejtimit, që ndodh timoni të jetë në pozicionin për të lëvizur drejt, rrotat e përparme të jenë në pozicionin për t’u kthyer djathtas dhe rrotat e boshtit lëvizës të kthehen djathtas, çfarë do të thotë kjo për këtë autobus që janë në gjendje të kthehen majtas, eksperti u përgjigj se me një sistem korrekt nuk ka nevojë të ndodhë një gjë e tillë.

Përveç Postolovit, në ekipin e ekspertëve që përgatitën superekspertizën e komunikacionit, janë edhe ekspertët Jakup Mamuti dhe Nevzat Zeqiri.

Superekspertiza e urdhëruar nga Gjykata në dhjetor të vitit 2021 është refuzuar nga fakultetet e vendit, me arsyetimin se ekspertët e tyre tashmë kanë marrë pjesë në ekspertizën e mëparshme, ose nuk janë kompetentë për të njëjtën. Pas refuzimit të fakulteteve, rasti u dërgua në Byronë për ekspertiza gjyqësore, i cili ka mundësi të formojë një ekip ekspertësh të licencuar për kryerjen e superekspertizës. Superekspertiza mbërriti më Gjykatën Penale në dhjetor. Më pas ka nisur fillimi formal i procesit pas së cilës ka filluar dëgjimi i ekspertëve që kanë përgatitur superekspertizën makinerike, ndërsa për momentin edhe i ekspertëve që e përgatitën superekspertizën e komunikacionit.

Të akuzuar në rastin e aksidentit në afërsi të Llaskarcës, që ndodhi më 13 shkurt 2019 janë Durmish Beluli, pronar i kompanisë “Durmo turs”, përgjegjësi për transportin në firmë, Remzi Miftari dhe shoferi i autobusit, Manoil Trifunovski, të cilët akuzohen për vepra të rënda penale kundër sigurisë së njerëzve dhe pronës në komunikacion. Ndërsa, tre të punësuarit në stacionin për kontroll teknik, Igor Gjorgjievski, Goran Dukovski dhe Janë Bovarski, akuzohen për bashkëpunim në të njëjtin krim. Procesin gjyqësor për aksidentin që filloi në shtator të vitit 2019 e udhëheq gjyqtarja Diana Gruevska Ilievska, ndërsa përfaqësues i akuzës është prokurori publik, Darko Jakimovski. 

Latest Posts

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Don't Miss