Friday, August 19, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Latest Posts

Oda e mjekëve: Marrja e licencës nuk bëhet sipas bindjes personale pa u dëshmuar dyshimet

Shkup, 25 korrik – Oda e mjekëve sot përmes kumtesës informoi se mbetet e hapur për bashkëpunim me institucionet kompetente me qëllim që të bardhen të gjitha rastet të cilat çojnë në lëshime në procedurat për mjekimin e pacientëve me Kovid-19.

“Oda e mjekëve shpreh keqardhje të thellë për tragjeditë personale të pacientëve dhe familjarëve dhe mbetet e hapur për bashkëpunim me institucionet kompetente, mediat dhe pacientët, në kuadër të asaj që kompetencat e saj ligjore, me qëllim të zbardhjes së shpejtë dhe efikase të të gjitha rasteve të cilat tregojnë për lëshimet në procedurat për mjekimin e pacientëve me Kovid 19”, theksohet kumtesë.

Nga Oda e mjekëve theksojnë se nga fillimi i pandemisë me Kovid-19 janë paraqitur një numër më i madh i kërkesave për mbikëqyrje të jashtëzakonshme profesionale, por se këto kërkesa nuk mund të përgjigjen me dinamikën e pritur, sepse në komisione janë punësuar mjekë të punësuar. që duhet të kryejnë mbikëqyrjen në objektet shëndetësore që angazhohen njëkohësisht në vendet e punës për shkak të rritjes së numrit të pacientëve.

Nga oda sqarojnë se për çdo aplikim formohet një komision i veçantë i cili numëron tre anëtarë, ndërsa përzgjedhja e specialiteteve të mjekëve të cilët janë anëtarë të saj bëhet në bazë të asaj për çfarë rasti bëhet fjalë. Thonë se në komisionet lidhur me rastet me Kovid-19 është dashur të përfshihen infektologë, pneumologë, anesteziologë, të cilët janë specialitete të mangëta dhe kur bëhet fjalë për trajtimin e pacientëve, për mjekët është prioritet në lidhje me angazhimin në mbikëqyrje profesionale.

Duhet të veçohet se mbikëqyrja profesionale nuk është ekspertizë mjeko-ligjore, gjegjësisht nuk rindërton ngjarjet, thonë nga Dhoma, por konstaton situatën në bazë të dokumentacionit në dispozicion dhe deklaratave të marra nga mjekë dhe punonjës të tjerë shëndetësorë të cilët kanë qenë aktivisht të përfshirë në mjekim dhe trajtim të pacientit dhe jep mendim profesional.

Sipas Ligjit për mbrojtje shëndetësore, nga Oda e mjekëve informojnë se kanë kompetencë për dhënien, rinovimin, vazhdimin dhe heqjen e licencës për punë për mjekët e mjekësisë.

Marrja e licencës për punë është akt serioz, shtohet në kumtesë, për këtë arsye edhe Ligji parashikon që kjo të bëhet vetëm në rast të ekzistimit të vendimit gjyqësor me të cilin dëshmohet se mjeku ka bërë vepër penale.

“Marrja e licencës nuk mund të bëhet me bindje personale të individëve pa u dëshmuar dyshimet e ngritura, sepse ky do të ishte atak serioz ndaj profesionit dhe mundësi për keqpërdorime. Oda e mjekëve në këtë pjesë vepron maksimalisht në mënyrë profesionale dhe të përgjegjshme dhe i proceson të gjitha lëndët për të cilat është marrë vendim i duhur gjyqësor”, potencojnë nga Oda e mjekëve. 

Latest Posts

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.