Wednesday, February 21, 2024
spot_img

Latest Posts

Pendarovski në pritjen tradicionale vjetore për trupin diplomatik

Shkup, 10 shkurt – Presidenti i shtetit, Stevo Pendarovski, u drejtua në pritjen tradicionale vjetore për përfaqësuesit e trupit diplomatik të akredituar në Republikën e Maqedonisë së Veriut, që e organizoi dje në mbrëmje në Shkup.

Pendarovski, në fjalën e tij, siç informohet nga Kabineti i tij, tha se pas nesh është një vit i mbushur me aktivitete dhe përpjekje të shumta për të promovuar marrëdhëniet midis Maqedonisë së Veriut dhe vendeve që ata i përfaqësojnë dhe shprehu mirënjohje të veçantë për angazhimin dhe kontributin e tyre.

“Jam i kënaqur që në periudhën e kaluar kemi ruajtur intensitetin e kontakteve dhe marrëdhënieve të partneritetit duke diskutuar aspekte të ndryshme të bashkëpunimit dypalësh dhe shumëpalësh, integrimit evropian, stabilitetit dhe sigurisë në rajon dhe më gjerë, reformave dhe zhvillimeve politike në vendin tonë. Në vitin e fundit të mandatit tim si president, kam pasur mundësinë të bëj vizita të rëndësishme në disa vende, duke përfshirë Mbretërinë e Belgjikës, Republikën Çeke, Emiratet e Bashkuara Arabe, dhe të kem takime të shumta me kolegët e mi, presidentët, në margjinat e ngjarjeve të ndryshme ndërkombëtare, si dhe të pres presidentët e Hungarisë, Sllovenisë dhe Kosovës”, tha Pendarovski.

Vitin e kaluar, Shkupi, përmes takimit përfundimtar ministror të OSBE-së, samitit të krerëve të shteteve të procesit Bërdo-Brioni, takimit ministror të Kartës së Adriatikut, Strugës përmes Forumit të Prespës për dialog dhe Ohrit si nikoqir i dialogut Beograd-Prishtinë, ishin qendra ku u diskutuan dhe u morën vendime të rëndësishme jo vetëm për rajonin, por edhe për kontinentin evropian. Për ne, si vend i vogël, kjo është me të vërtetë e një rëndësie të veçantë.

“Si president i shtetit që gjendet në rajon të trazuar, për gati pesë vitet e fundit jam përpjekur të zhvilloj një politikë të jashtme të ekuilibruar, transparente dhe të parashikueshme, në interes të paqes dhe sigurisë, marrëdhënieve të fqinjësisë së mirë, stabilitetit, prosperitetit dhe vlerave të përbashkëta që ndajmë me vendet demokratike. Integrimi evropian i Maqedonisë së Veriut dhe Ballkanit Perëndimor ishte vazhdimisht në qendër të përpjekjeve të mia dhe përpjekjeve të ekipit tim të bashkëpunëtorëve më të ngushtë. Kjo është ajo që unë kam besuar që nga fillimi i

angazhimit tim publik dhe do të vazhdoj të avokoj për këtë ide deri në realizimin e saj të plotë”, tha Pendarovski.

Duke folur për integrimin evropian në mandatin tim, ne nuk e përfunduam punën, sepse pas kompromiseve që nuk ishin në dëm të interesave kombëtare maqedonase, ne filluam negociatat pas një pritjeje të gjatë 17 vjeçare me statusin e një kandidati, por brenda vendit, pavarësisht rrugës së përshkruar qartë dhe derës së hapur, ne nuk arritëm të miratonim ndryshimet kushtetuese, kështu që, pas shqyrtimit të përfunduar me sukses, ne do të ishim në gjendje të vazhdonim procesin me konferencën e dytë ndërqeveritare.

“Megjithatë, pas shumë vitesh me status të ngrirë, kemi bërë një hap të madh përpara dhe kemi ardhur në një fazë ku progresi në integrim tani varet vetëm nga ne dhe jo nga ndonjë faktor i jashtëm. Në këtë kuptim, procesi i përgjithshëm i integrimit ka treguar se ne nuk jemi vetëm në këtë përpjekje, sepse ne kemi ndërtuar marrëdhënie të forta partneriteti me pothuajse të gjitha shtetet anëtare të Bashkimit, të cilat do të jenë më se të nevojshme në periudhën e ardhshme dhe të cilat do të jenë një garanci se integrimi do të zhvillohet në mënyrë evropiane, pa vendosur pengesa dhe duke shpikur kritere që nuk kanë asgjë të përbashkët, as me negociatat, as me vlerat evropiane. Në të njëjtën kohë, e gjithë kjo periudhë e pasigurisë, e mbushur shpesh me kërkesa pa parime dhe sulme ndaj atributeve tona të identitetit, çoi në një rënie të konsiderueshme të mbështetjes për integrimin evropian, mbi të gjitha në mesin e maqedonasve, gjë që duhet të na shqetësojë jo vetëm ne, por edhe vendet që besojnë në zgjerimin e Bashkimit dhe e konsiderojnë atë një investim kyç në sigurinë dhe prosperitetin e kontinentit”, theksoi Pendarovski.

Duke marrë parasysh këtë, Pendarovski theksoi se vazhdon të besojë se e ardhmja jonë do të jetë shumë më e parashikueshme si anëtare e Bashkimit sesa të qenit vetëm ose të përpiqesh të integrohesh në disa forma të tjera që nuk kanë kontakt me vlerat demokratike.

“Prandaj dua të riafirmoj qëndrimin tim se vendi duhet të mbetet në rrugën e integrimit evropian dhe ndërtimit të marrëdhënieve të mira fqinjësore, pavarësisht se kush do të jetë në pushtet pas zgjedhjeve të majit. E njëjta gjë vlen edhe për vizionin tim për rajonin e Ballkanit Perëndimor, i cili që nga dita e parë e mandatit tim ishte dhe mbeti diametralisht i kundërt me idetë e ndryshimit të kufijve, shkëmbimit të territoreve, koncepteve të shteteve të mëdha, apo botëve të këtilla apo të tilla. Ballkani Perëndimor, i integruar në BE, do të jetë i sigurt, ekonomikisht i begatë dhe rezistent ndaj ndikimeve keqdashëse dhe kjo duhet të jetë përparësi për çdo politikan i përgjegjshëm, kryesisht në vendin tonë, por edhe në Bruksel”, i tha Pendarovski trupit diplomatik në vend.

Si rrjedhojë edhe mbështetja ime për metodologjinë e re të negociatave, tregun e përbashkët rajonal, planin e investimeve, planin e rritjes, agjendën e gjelbër dhe parimin e integrimit gradual, me pikëpamjen se ka ide të bukura për të ardhmen e rajonit, por nuk ka vendime që nuk do të mbeten në fushën e simbolizmit burokratik, por në të vërtetë do të na çojnë përpara.

“E ardhmja e rajonit meriton edhe më shumë vëmendje përballë sfidave me të cilat do të përballemi këtë vit, që është një vit zgjedhor në disa vende, por edhe në partnerët tanë strategjikë kryesorë, BE dhe SHBA. Rritja e populizmit në Evropë nuk është risi, por si kurrë më parë, populistët po fitojnë peshë politike dhe fuqi vendimtare në proceset në të cilat është përfshirë vendi ynë. E gjithë kjo po ndodh në sfondin e pushtimit rus të Ukrainës, konfliktit në Lindjen e Mesme dhe tensioneve në marrëdhëniet midis faktorëve kryesorë në marrëdhëniet ndërkombëtare”, tha Pendarovski.

Pavarësisht nga epilogu i të gjitha këtyre cikleve zgjedhore, jam thellësisht i bindur se kohezioni në bllokun euro-atlantik dhe proceset e integrimit dhe zgjerimit të mëtejshëm të Bashkimit Evropian me rajonin e Ballkanit Perëndimor duhet të jenë një domosdoshmëri për qeveritë në Evropë dhe Uashington, nëse vërtet duam paqe dhe stabilitet në kontinentin evropian.

“Në këto korniza, rezultati i luftës në Ukrainë dhe mbështetja që bota demokratike i jep këtij vendi evropian është e një rëndësie të veçantë, sepse humbja e Ukrainës pa dyshim do të jetë një humbje e demokracisë dhe një hapje e gjerë e dyerve për regjimet që nuk sillen në mënyrë demokratike ndaj qytetarëve të tyre, aq më pak në marrëdhëniet ndërkombëtare. Ne, si shtet i vogël, që nga fillimi kemi demonstruar mbështetjen dhe solidaritetin tonë me popullin heroik ukrainas, i cili duhet të vazhdojë dhe të zgjasë derisa Ukraina të arrijë qëllimet e saj në këtë luftë të padrejtë”, tha Pendarovski.

Lidhur me rrethanat e brendshme politike, qëllimi im sot, theksoi Pendarovski, është të mos përsëris gjithçka që thashë në fjalimin tim të pestë vjetor në Kuvend, ku nënvizova qartë se si i shoh proceset aktuale politike.

“Jemi disa javë larg fillimit të fushatës zgjedhore për zgjedhjet e ardhshme presidenciale dhe parlamentare, rezultati i të cilave do të varet edhe nga dinamika e proceseve të reformës, lufta kundër krimit të organizuar, korrupsioni i lartë, reforma e administratës publike, funksionimi i shtetit të së drejtës, si dhe përballja me problemet e përditshme që e bëjnë qytetarin e zakonshëm të ndihet shpesh i lënë pas dore nga ata që duhet të kenë prioritet zgjidhjen e këtyre problemeve. Kemi një periudhë përpara në të cilën tensionet dhe emocionet politike do të rriten, por në të cilën nuk duhet të lejojmë që lufta për pushtet të minojë themelet mbi të cilat është ndërtuar shoqëria jonë gjatë gjithë këtyre viteve. Është përgjegjësi e neve politikanëve që të mos lejojmë që kundërshtarët politikë të rriten në armiq. Procesi zgjedhor duhet të jetë i drejtë, paqësor dhe demokratik dhe qeveria e ardhshme duhet të pasqyrojë vullnetin e qytetarëve dhe diversitetin tonë etnik”, tha Pendarovski, thuhet në kumtesën.

Pas zgjedhjeve, përgjegjësia e politikanëve do të duhet të matet jo vetëm me përmbushjen e premtimeve zgjedhore, por edhe me angazhimin praktik për harmonizimin e mëtejshëm të marrëdhënieve ndëretnike dhe vazhdimin e integrimit evropian.

“Sa i përket ndryshimeve kushtetuese, përbërja e ardhshme parlamentare do të duhet të vazhdojë debatin dhe ta mbyllë këtë çështje sa më shpejt që të jetë e mundur, sepse shteti duhet të përqendrohet plotësisht në zgjidhjen e problemeve të përditshme që do të zbusin tendencat negative demografike dhe standardin e ulët të jetesës së qytetarëve të Maqedonisë. Së fundi, shkëlqesitë tuaja, më lejoni të ngre këtë gotë, edhe një herë, për të uruar mirëqenien dhe përparimin e vendeve dhe organizatave tuaja, dhe për ju personalisht, shumë lumturi, shëndet dhe suksese. Për një vit të suksesshëm!”, porositi Pendarovski.

Si doajen i trupit diplomatik, siç informohet nga Kabineti i Presidentit, në praninë është drejtuar Ambasadori i Republikës së Shqipërisë, Fatos Reka.

Latest Posts

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Don't Miss