Saturday, December 3, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Latest Posts

Përdoruesve të Twitter u kërkohet që të arkivojnë mesazhet mes thashethemeve për kolapsin e rrjetit social

Mes pasojave të vazhdueshme nga marrja e Twitter nga Elon Musk, spekulimet për kolapsin e menjëhershëm të platformës po shpërndahen me të madhe – duke i lënë përdoruesit të pyesin se cilat pjesë të vetes së tyre në internet do të arrijnë t’i ruajnë.

Pasi Musk pushoi nga puna mijëra punëtorë, shumë përdorues kanë raportuar shenja se platforma po shpërbëhet në kohë reale – nga problemet e faqeve kryesore deri te dështimet e hyrjes – dhe studiuesit po u bëjnë thirrje dëshpërimisht përdoruesve të shkarkojnë tweet-et e tyre në rast se Twitter do të kolapsojë plotësisht.

“Nëse ka diçka që ju intereson në Twitter, tani është koha për t’u bërë si një eksperte e përkohshme në masat e arkivimit digjital”, tha Caroline Sinders, një studiuese e inteligjencës artificiale dhe themeluese e laboratorit të të drejtave të njeriut Convocation Research and Design, raporton The Guardian.

Arkivimi digjital – procesi i ruajtjes së përmbajtjes në internet për përdorim në të ardhmen – është zgjeruar në mënyrë të qëndrueshme që nga lansimi i internetit, por ende ekziston në një kornizë të decentralizuar.

Ka pasur një sërë përpjekjesh për të shpëtuar postimet në Twitter gjatë 16 viteve të ekzistencës së tij: Biblioteka e Kongresit filloi të arkivonte të gjitha tweet-et në vitin 2007, por e ndaloi procesin në 2017 për shkak të shkallës në rritje të platformës. Tani përmbajtjen në Twitter e ruan “në baza selektive”.

Arkivi i Internetit, një organizatë jofitimprurëse e themeluar në vitin 1996, është arkivi më i madh publik në internet dhe ofron mjete të disponueshme publikisht për të ngarkuar dhe ruajtur përmbajtjen në internet. Ajo ka arkivuar më shumë se 625 miliardë faqe në internet – duke përfshirë një numër postimesh në Twitter.

Por shumë platforma nuk e bëjnë të lehtë ruajtjen e përmbajtjes në rast të kolapsit të tyre dhe Twitter nuk bën përjashtim, tha Jason Scott, një arkivist në Arkivin e Internetit, i cili ka punuar për të arkivuar pjesë të Twitter gjatë 15 viteve të fundit.

“Kjo zbulon një problem të vështirë në nivelin kulturor, inxhinierik dhe atë të kostos”, tha Scott, duke vazhduar: “Shumica e kompanive nuk e konsiderojnë vdekshmërinë e tyre në kodin e tyre ose dizajnin inxhinierik”.

Latest Posts

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.