Tuesday, November 29, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Latest Posts

Projeksionet më të reja makroekonomike të BP-së u prezantuan para institucioneve ndërkombëtare

Shkup, 25 nëntor – Guvernatorja e Bankës popullore, Anita Angellovska-Bezhoska i prezantoi projeksionet më të reja makroekonomike të Bankës popullore para korit diplomatik dhe para përfaqësuesve të institucioneve ndërkombëtare.

Në ngjarje, siç kumtoi sot Banka popullore, morën pjesë përfaqësues të Fondit monetar ndërkombëtar (FMN), Kombet e Bashkuara (KB), Programi i KB-së për zhvillim (UNDP), Banka evropiane për ripërtëritje dhe zhvillim (BERZH), delegacioni i Bashkimit Evropian (BE), si dhe të përfaqësive diplomatike të Shqipërisë, Bullgarisë, Gjermanisë, Greqisë, Kinës, Polonisë, Rumanisë, Sllovakisë, Sllovenisë, Hungarisë, Francës, Holandës, Kroacisë, Zvicrës, Suedisë she Spanjës.

Në prezantim u cek se çrregullimi i ofertës për shkak të luftës në Ukrainë, stagnimet në zinxhirët global të furnizimit dhe logjistikës dhe shpenzimet më të larta prodhuese të shkaktuara nga çmimet më të larta të energjisë shkaktojnë rritje të çmimeve të ushqimit në bursat botërore. Lëvizjet e këtilla të çmimeve në bursat botërore janë zhvendosur edhe në ekonominë vendore, duke pasur parasysh se jemi ekonomi jashtëzakonisht e hapur (140 për qind të BPV-së).

Guvernatorja Angellovska-Bezhoska theksoi se projeksionet më të reja për lëvizjet në tregjet botërore tregojnë qetësim gradual të presioneve të çmimeve nga çmimet importuese, me ç’rast pritet se çmimet e ushqimit dhe të naftës do të shënojnë rënie gjatë vitit të ardhshëm.

“Në pajtim me këtë, si dhe nën ndikim të masave të paralajmëruara për subvencionim të çmimit të energjisë elektrike për industrinë ushqimore nga ana e shtetit dhe efektet nga shtrëngimi gradual i politikës monetare, në vitin 2023 parashihet ngadalësim i inflacionit për rreth 8-9 për qind në baza vjetore. Në afat të mesëm pritet stabilizim i inflacionit dhe reduktim i shkallëve historike prej rreth 2 për qind, përkatësisht 2,4 dhe 2 për qind në vitin 2024 dhe 2025. Deri atëherë pritet tërësisht të shteren efektet nga rritja rrjedhëse e çmimeve të prodhimeve primare ushqimore dhe energjetike në tregun botëror, ndërkaq nën supozim se nuk do të ketë goditje të reja në anën e ofertës”, thuhet në kumtesë.

Guvernatorja theksoi edhe se që nga java e kaluar Banka popullore filloi me shtrëngimin e politikës monetare përmes një sërë instrumentesh, për shkak të stabilizimit të pritjeve të inflacionit, para së gjithash përmes intervenimit në tregun devizor me çka në mënyrë optimale rregullohet likuiditeti i cili është në qarkullim.

Në prezantim është cekur se ambienti i pavolitshëm i jashtëm, efektet e dukshme nga kriza ndaj një pjese të kapaciteteve prodhuese vendore gjatë shpenzimeve të shtuara prodhuese, kryesisht lidhur me energjinë, si dhe fuqinë e imponuar blerëse të dhunës, janë faktorë të cilët ndikojnë për korrigjim në ulje të rritjes për vitet 2022 dhe 2023. pritjet për rritjen e ekonomisë së vendit janë se do të ngadalësohet edhe vitin e ardhshëm, , siç në të vërtetë pritet edhe për ekonominë globale. Sipas skenarit themelor të BP-së, shkallët e rritjes paraqesin 2,3 dhe 2,6 për qind për vitet 2022 dhe 2023, përderisa me skenarin alternativ priten shkallë të rritjes prej 2 dhe 1,8 për qind, në mënyrë adekuate për këtë dhe për vitin e ardhshëm. Në afat të mesëm, parashihet përshpejtim i rritjes ekonomike në 3,6 në vitin 2024 dhe 4 për qind në vitin 2025.

Pritet sektori bankar edhe më tej të sigurojë mbështetje për ekonominë, me ç’rast në periudhën e ardhshme parashihet rritje e mëtutjeshme tek kreditimi, edhe pse me dinamikë më të matur. Pritet se rritja e kredive këtë vit të jetë 9,2 për qind në baza vjetore, që do të thoshte ngadalësim i caktuar i kreditimit në gjysmën e parë të vitit, nën ndikim të pritjeve për aktivitet më të dobët ekonomik, paqartësi të shtuar, rritje të matur të bazës së depozitave dhe efekt të caktuar nga masat e Bankës popullore përmes politikës më të shtrënguar monetare. Rritja e depoziteve deri në fund të vitit 2022 pritet të arrijë deri 3,9 për qind

Latest Posts

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.