Thursday, November 30, 2023
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Latest Posts

Roveri i NASA-s bëri një foto të mrekullueshme të Marsit gjatë një aventure të re

Roveri Curiosity i dërguar në Mars nga agjencia amerikane e hapësirës NASA, vazhdon të lërë përshtypje me arritjet e tij.

Një robot i madhësisë së një veture ka eksploruar malin Sharp në Mars për dhjetë vjet, dhe tani ai ka përshkuar me sukses terrenin shkëmbor dhe ka arritur në një vend – sipas shkencës – të formuar nga një ortek gurësh, mbeturinash dhe uji. Ky vend i quajtur Kreshta e Gediz Vallis ekziston si një kodër e shquar e mbuluar me shkëmbinj të mëdhenj. Pas udhëtimit të mundimshëm dhe rrugës së përshkuar, e cila është rezultat i një kërkimi trevjeçar për një rrugë të kalueshme, roveri Curiosity u kthye dhe bëri një foto të gjerë të peizazhit marsian, raporton themirror.

Fotoja tregon shumë. Malet mund të shihen në distancë, duke formuar buzën e Kraterit Gale, pellgu i madh i ndikimit, pjesë e të cilit është mali Sharp. Në plan të parë, ju mund të shihni terrenin veçanërisht të ashpër dhe shkëmbor, mbi të cilin rover “grumbulloi” për të arritur në kurriz.

Në të djathtë është një pjesë e Kukenan Butte, pak më shumë se 152 metra e lartë. Pjesa cilindrike e roverit e dukshme në të djathtë është në fakt antena e saj UHF, e cila përdoret për të transmetuar mesazhe dhe të dhëna në satelitët e NASA-s që orbitojnë në Mars.

Së bashku me roverin Perseverance dhe misione të tjera, robotët në Planetin e Kuq po zbulojnë historinë e lashtë të Marsit, si dhe nëse ai mund të ketë kushtet e nevojshme për zhvillimin dhe lulëzimin e jetës në sipërfaqen e tij.

Është e qartë se rreth tre miliardë vjet më parë, Marsi ishte një botë plot me ujë, liqene të mëdha dhe lumenj të zhurmshëm, megjithatë, lind pyetja nëse ka lindur ndonjëherë jeta në këtë planet. 

Latest Posts

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Don't Miss