Monday, May 29, 2023
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Latest Posts

Serbia e ngriti rampën për vajin, autoritetet apelojnë qytetarët të mos bëjnë rezerva

Shkup, 16 prill – Qeveria e Serbisë ka marrë vendim që të eksportojë dy milionë litra vaj për gatim në vend, në mënyrë që importuesit tashmë të mund të blejnë vaj nga Serbia. Autoritetet qetësojnë se do të ketë vaj gatimi dhe apelojnë qytetarët të mos magazinojnë furnizimet.

Ministri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave Lupço Nikolovski dje tha se do të ketë ushqim, miell dhe vaj të mjaftueshëm dhe se nuk ka vend për panik. Ai theksoi se po bëhen përpjekje që të sigurohen sasi të mjaftueshme të lëndëve të para dhe produkteve strategjike për vendin.

“Vendimi është marrë nga pala serbe për eksport. Dy milionë litra naftë do të jenë në dispozicion nga nesër. Nuk ka nevojë për panik. Qytetarët të mos kenë frikë dhe të mos shqetësohen, ka vaj mjaftueshëm për të gjithë. Ky është importi i parë, tashmë jemi duke projektuar vendimin e dytë në varësi të nevojave. Ky është një vendim që i referohet nevojave të një muaji, por pa kaluar ajo periudhë tashmë po diskutohen mundësitë për import shtesë, tha dje Nikolovski, duke shtuar se situata është duke u monitoruar dhe se komunikimi me autoritetet serbe është i vazhdueshëm. .

Fakti që sigurohet dy ose tre herë më shumë vaj, sipas Nikollovskit, tregon se amvisëritë bëjnë rezerva të panevojshme.

“Qytetarët të mos bëjnë panik, por edhe informacioni të transmetohet qartë, transparent dhe me vërtetësi. Fakti që blihet dy ose tre herë më shumë vaj, tregon se amvisëritë bëjnë rezerva pa nevojë”, tha Nikollovski.

Që nga e mërkura, qeveria e ka kufizuar shitjen e vajit të gatimit në pako në mënyrë që çdo blerës të mund të blejë vajin e lulediellit në dyqanet me pakicë në sasi të vogla dhe jo në paketime të plota. Vendimi do të jetë i vlefshëm deri më 31 maj të këtij viti. Vendimi është marrë për shkak të rritjes së ndjeshme të blerjes së vajit të gatimit nga blerësit vendas dhe të huaj, gjë që prish furnizimin e rregullt në tregun vendas.

“Luten shitësit që të njoftojnë menjëherë Inspektoratin Shtetëror të Tregut në rast se një blerës kërkon të blejë sasi më të mëdha vaj luledielli për gatim gjatë ditës”, thonë nga Ministria e Ekonomisë.

Nga ana tjetër, rezervat e mallrave nuk janë aktivizuar deri më tani, dhe arsyeja për këtë, siç deklaroi dje ministri i Bujqësisë, është se sipas Ministrisë së Ekonomisë, ka lëndë të parë të mjaftueshme. Po shqyrtohet mundësia që orizi të vendoset në rezerva mallrash.

“Ne diskutojmë se çfarë produkte shtesë bujqësore kërkojmë për të hyrë, si orizi dhe disa të tjera. Në atë proces po punohet fort. Ne kemi pasur takime me Ministrinë e Financave, por me sa di unë rezervat nuk janë vënë në punë deri më tani sepse Ministria e Ekonomisë ka njoftuar se ka stoqe të mjaftueshme dhe se është bërë inspektimi i kompanive që janë pjesë e regjistrave të tyre”, tha dje Nikollovski.

Latest Posts

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Don't Miss