Friday, February 23, 2024
spot_img

Latest Posts

Shkencëtarët zbuluan se hëna po tkurret – cilat do të jenë pasojat?

Analiza e të dhënave të mbledhura nga Lunar Orbiter i NASA-s tregon se Hëna po tkurret sistematikisht, gjë që shkencëtarët besojnë se ka të ngjarë të jetë rezultat i ftohjes së bërthamës së saj.

Ajo çon jo vetëm në krijimin e çarjeve të reja në sipërfaqen e hënës, por edhe në tërmete të shpeshta, theksojnë portalet shkencore.

Studiuesit zbuluan se tërmetet janë një nga arsyet pse perimetri i hënës është ulur me më shumë se 50 metra në disa qindra milionë vitet e fundit.

Për të përcaktuar se sa tërmetet ndikojnë në të vërtetë në stabilitetin e hënës, shkencëtarët krahasuan të dhënat nga epoka e misioneve Apollo në vitet ’60 dhe ’70.

Siç shpjegojnë autorët e studimit, sipërfaqja e Hënës është e thatë, e përbërë nga zhavorr dhe pluhur. Këto sedimente kontribuojnë në lëkundje dhe rrëshqitje të dheut. Kjo mund të ndikojë jo vetëm në të ardhmen e Hënës, por edhe në të ardhmen e misioneve njerëzore në atë planet.

Shkencëtarët paralajmërojnë se dridhjet në Hënë mund të jenë mjaft të forta për të dëmtuar potencialisht strukturat që njerëzit do të ndërtonin atje.

Prandaj, përpara se njerëzit të kthehen në Hënë dhe të ndërtojnë një lloj baze atje, do të jetë e nevojshme të studiohet me kujdes se ku është më i madh aktiviteti sizmik dhe ku është i sigurt për të ndërtuar habitate.

Latest Posts

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Don't Miss