Friday, February 23, 2024
spot_img

Latest Posts

Thatësira shkatërron të mbjellat! Bujqit në Marok: Arat janë kthyer në shkretëtirë

Në këtë periudhë të vitit, fermeri maroken i grurit Abderrahim Mohafid zakonisht përgatitet për të korrat e tij pranverore, por këtë vit fushat e tij janë totalisht të zhveshura.

Në rrugën që të çon në fshatin e tij në provincën Berrechid, shporta historike e bukës së Marokut, e vendosur rreth 40 kilometra në juglindje të Kazablankës, fusha të gjera janë shkretuar ndërsa vendi përballet me vitin e tij të gjashtë radhazi të thatësirës.

Të korrat tashmë kanë humbur,” tha Mohafid, 54 vjeç, ndërsa hodhi një vështrim në fushën e tij prej 20 hektarësh ku pothuajse asgjë nuk është rritur.

“Gruri duhet të jetë tashmë në 60 centimetra.”

Në një fshat fqinj, Hamid Najem u gjend në të njëjtën gjendje të vështirë. 52 hektarët e tij që kanë dhënë grurë dhe elb të butë në vitet e kaluara “nuk janë më të mira për asgjë”, tha 50-vjeçari.

“Nuk kemi pasur kurrë një vit kaq të vështirë”.

Më shumë se 88 për qind e tokave të mëdha bujqësore të Berrechid nuk ujiten, me fermerët që mbështeten në shi, sipas ministrisë së bujqësisë të Marokut.

Megjithatë, deri më tani këtë vit, vendi i Afrikës së Veriut ka parë vetëm gjysmën e reshjeve që kishte gjatë të njëjtës periudhë të vitit të kaluar, tha për AFP ministri i Marokut, Nizar Baraka.

Kjo ka ndodhur paralelisht me rritjen e temperaturave në Marok me një mesatare prej 1.8 gradë Celsius në krahasim me periudhën midis 1981 dhe 2010, shtoi ai. Në javët e fundit, autoritetet marokene kanë kufizuar hapjen e hamameve dhe stacioneve të larjes së makinave në disa qytete dhe kanë ndaluar ujitjen e fushave të golfit ose kopshteve me ujë të pijshëm, pasi digat e vendit kanë vetëm 23 për qind kapacitet, krahasuar me rreth 32 për qind vitin e kaluar.

Latest Posts

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Don't Miss