Tuesday, November 29, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Latest Posts

Toka tani ka 8 miliardë njerëz

Kombet e Bashkuara e shpallën 15 nëntorin 2022 si “Ditën e Tetë Miliardë Banorëve” për të shënuar vlerësimin e saj se njerëzimi ka arritur një tjetër miliard historik.

“Është një moment historik i rëndësishëm për njerëzimin,” u tha gazetarëve muajin e kaluar Natalia Kanem, drejtore ekzekutive e Fondit të Popullsisë së OKB-së (UNFPA).

“Disa shprehin shqetësime se bota jonë është e mbipopulluar me shumë njerëz dhe burime të pamjaftueshme për të mbajtur jetën e tyre. Unë jam këtu për të thënë qartë se numri i madh i jetëve njerëzore nuk është shkak për frikë”.

Popullsia e Tokës thuhet se është dyfishuar që nga viti 1974.

U deshën 12 vjet që popullsia globale të rritet nga 7 miliardë në 8 miliardë, sipas OKB-së. “Ne nuk do të arrijmë në 9 miliardë për rreth 15 vjet”.

Gjysma e popullsisë ende jeton në vetëm 7 vende: Kinë, Indi, ShBA, Indonezi, Pakistan, Nigeri dhe Brazil. Popullsia e Indisë mund të kalojë çdo ditë atë të Kinës.

“Shekulli i kaluar ishte një nga një rritje eksponenciale e popullsisë”, i tha Axios Jennifer Sciubba, studiuese e Qendrës Wilson dhe autore e “8 Billion and Counting”. Ajo tha se ky shekull karakterizohet më shumë nga tendenca të ndryshme demografike. “Ne shohim hendek të gjerë në lindje, vdekje dhe madje edhe migrim në mbarë botën”.

Në shumë mënyra, tendencat demografike globalisht tregojnë se jeta po përmirësohet. “Ne po jetojmë më gjatë, falë rënies së vdekshmërisë së fëmijëve dhe nënave, kurave për sëmundjet vdekjeprurëse, përmirësimit të kujdesit shëndetësor dhe faktorëve të tjerë”.

Varfëria ekstreme ka rënë dhe pabarazia e të ardhurave midis vendeve është zvogëluar kryesisht gjatë 25 viteve të fundit, sipas OKB-së.

Pjesa e njerëzve që jetojnë në varfëri ekstreme – më pak se 2 dollarë në ditë – ka rënë nga 44% në 1974 në 10%, sipas të dhënave nga GapMinder.

Ndryshimet klimatike vazhdojnë të përbëjnë një nga kërcënimet më të mëdha për njerëzimin, sipas OKB-së dhe përparimet në pjesët me të ardhura më të ulëta të botës mund të komplikojnë përpjekjet globale për të zvogëluar ndikimin e tij.

Latest Posts

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.