Wednesday, February 21, 2024
spot_img

Latest Posts

Vdes Robert Badinter – njeriu që shënoi fundin e Jugosllavisë

Është ndarë nga jeta në moshën 95-vjeçare avokati dhe politikani francez, Robert Badinter, ish-ministër i Drejtësisë, i cili ishte kryetar i komisionit të arbitrazhit në kuadër të Konferencës së Paqes për Jugosllavinë në vitin 1991.

Badenter, profesor i drejtësisë në Sorbonë dhe kryetar i Këshillit Kushtetues Francez – në kohën e shpërbërjes së Jugosllavisë ishte kreu i Komisioni Badenter, i cili në dhjetor 1991 nxori një mendim se RSFJ ishte në procesin e shpërbërjes, në bazë të të cilit më 15 janar 1992 shtetet Komuniteti Ekonomik Evropian njohën pavarësinë e Kroacisë dhe Sllovenisë brenda kufijve ekzistues.

Në karrierën e tij të gjatë juridike dhe politike, ai mbrojti heqjen e dënimit me vdekje në Francë, i cili u arrit në vitin 1981.

Intelektual dhe ministër hebre në qeverinë socialiste, babai i të cilit vdiq në një kamp përqendrimi gjerman, Badinter ishte objektiv i sulmeve të shumta nga e djathta franceze, disa prej të cilave ishin të ngjyrosura me antisemitizëm.

Latest Posts

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Don't Miss